Peste 2.350 de porumbei au participat la etapa Stendal Național, organizată sub coordonarea Asociației Columbofile Satu-Mare la sfârșitul săptămânii trecute. A fost o etapă care a reunit întreaga provincie de Vest, chiar dacă nu toate județele au îmbarcat suficienți porumbei încât să poată avea și centru de clasament. În același timp, a fost un concurs la care s-a reafirmat Familia Tunduc, din Oradea, care a câștigat primul loc și la porumbei, și la crescători, având singurii doi porumbei sosiți pe concurs în prima zi a acestuia.
Mai exact, 2.374 de porumbei s-au îmbarcat pentru concursul Stendal Național 2021, etapă la care au participat 307 columbofili. Din punct de vedere al asociațiilor columbofile participante, acestea au fost Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Maramureș și Sălaj. Porumbeii au fost lansați sâmbătă dimineața, la ora 08:20, și, așa cum spuneam mai sus, singurii doi porumbei care au terminat cursa în prima zi au fost ai Familiei Tunduc.
Un nou loc 1 pe lansare cu femela 0028223/2019 și locul 1 la crescători cu doar patru femele angajate în concurs
Sosind la ora 21:39:08, de la distanța de 949 km, femela Familiei Tunduc a câștigat primul loc pe lansare la etapa Stendal Național, cu viteza medie de 1.188,45 m/min. În sine o performanță, victoria femelei 0028223/2019 este dublată de faptul că tot acest porumbel a reușit să câștige primul loc pe lansare la Nurenberg, primul concurs de maraton al sezonului în provincia de Vest, luând astfel o opțiune serioasă pentru câștigarea titlului național la categoria Maraton Maturi. Pentru ca seara să fie perfectă, la ora 22:18:02 a sosit și a doua femelă în crescătoria Familiei Tunduc. Cum la etapă nu a îmbarcat decât patru femele, Familia Tunduc a câștigat astfel și primul loc la crescători, clasând în total trei femele (locurile 1, 5 și 109), un veritabil exemplu de raport calitate-cantitate. „Pentru noi a fost o mare surpriză. Aveam mare încredere în porumbeii pe care i-am trimis la această etapă, dar nu ne așteptam să luăm locul întâi și să avem primii doi porumbei din prima zi. Emoțiile sosiri au fost copleșitoare. Pur și simplu am rămas fără cuvinte, atât eu, cât și colegii care au venit să vadă porumbelul și să sărbătorim împreună în acea seară. În urmă cu cinci ani am început să zbor doar femelele și să aplic ce am învățat de la familia Kipp cu mulți ani în urmă și mai recent de la Horvath Karoly, din Ungaria, și de la Willy Daniels, din Belgia, și să îmi schimb fundamental modul de abordare a concursurilor și a selecției porumbeilor. De când am început să facem acest lucru, avem peste 30 de locuri întâi. Din 13 maratoane jucate din 2017 până în prezent, avem 5 locuri întâi și, sincer, suntem mai atrași de primul loc decât de normele în sine. Ne plac foarte mult porumbeii care sunt capabili să facă diferența. Practicăm o selecție foarte dură, începând de la pui. Pe parcursul iernii selectăm foarte dur porumbeii, acesta fiind și motivul pentru care jucăm cu un număr mic de femele. Mie, personal, îmi place foarte mult să motivez femelele. Acest lucru are aspecte benefice, în sensul că poți să câștigi concursuri, dar, în același timp, este foarte riscant, pentru că nu toți porumbeii rezistă psihic și cu cât etapele sunt mai grele, cu atât șansele să clacheze sunt mai mari. În rest, un moment de vis pentru noi, pe care doresc să îl trăiască orice columbofil din țara noastră, pentru că până la urmă aceste momente sunt încununarea muncii de ani și ani cu porumbeii. Sperăm ca şi la Berlin să facem o nouă figură frumoasă. Acum, după două locuri întâi, îndrăznesc să visez și la al treilea, deși sunt conștient că este foarte greu. Dar, vom face tot posibilul să trimitem o echipă puternică și motivată și, dacă bunul Dumnezeu ne va ajuta, vom face o figură frumoasă și acolo”, a declarat Marius Tunduc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România şi al Asociaţiei Columbofile Bihor.
Clasamentele județene
Șapte asociații columbofile au luat parte la etapa Stendal Național, însă doar trei au întrunit numericul necesar de porumbei și crescători pentru a avea și centru de clasament. Acestea sunt asociațiile Arad, Bihor și Timiș. Din asociația Arad, la Stendal Național au participat 748 de porumbei și 80 de columbofili. Atât la porumbei, cât și la crescători, locul 1 județean a fost câștigat de Călin Habaci, columbofil care ocupă locul 3 pe toată lansarea la porumbei și locul 2 la crescători, în clasamentul general. Din județul Timiș au participat 793 de porumbei și 76 de columbofili. Primul loc județean, în ambele clasamente, au fost câștigate de Marian Ticu.
Nu în ultimul rând, trebuie amintit columbofilul Robert Kocsis, din județul Sălaj, care a ocupat locul al doilea pe lansare, în clasamentul porumbeilor, dar și Frații Ilea, din Bihor, care ocupă locul al treilea la crescători în clasamentul general al etapei. Felicitări tuturor câștigătorilor!