Title

Marius Tunduc

O familie din Bihor are cei mai buni porumbei de maraton din lume. Trofeul îl va primi la Olimpiada de Columbofilie, care va avea loc la Oradea (FOTO)

Familia Tunduc din Bihor, ai cărei membri sunt crescători de porumbei cu experiență, a câștigat locul I competiția „Cei mai buni porumbei din lume” (World Best Pigeons), categoria maraton, după ce păsările au obținut cele mai bune punctaje la concursurile desfășurate de-a lungul anului trecut.

La un maraton, porumbeii zboară câte 800-900 de kilometri, de la un punct de pornire spre un punct de destinație, adesea acasă. Cei care parcurg aceste distanțe în cel mai scurt timp sunt câștigători, iar crescătorii ai căror porumbei câștigă cele mai multe concursuri într-un an sunt la rândul lor laureați.

„Noi avem cel mai bun punctaj din lume la categoria maraton, în condițiile în care concurăm cu o echipă mică, de 25 de porumbei. Anul trecut, am câștigat la nivel județean 24 de probe, la nivel provincial 12, iar național trei. O singură femelă a câștigat două locuri întâi la concursuri lungi”, a declarat Marius Tunduc (foto jos, alături de soție) pentru BIHOREANUL.

La fiecare sfârșit de an, Federația Națională de Columbofilie, al cărei președinte este acum chiar Marius Tunduc, trimite către Federația Internațională cele mai bune trei rezultate la fiecare dintre cele șase categorii ale concursului mondial: viteză, demifond, fond, general, maraton și super maraton. Federația Internațională compară punctajele porumbeilor din țările membre și face clasamentul campionilor.

Pe lângă locul 1 ocupat de familia Tunduc, categoria maraton mai aduce un premiu României, locul 2 fiind câștigat de crescătorii Claudiu Stroescu și Mihai Mihăilescu. Pe locul 3 s-a clasat un crescător din Polonia. La maraton, au fost înscriși 48 de crescători din diverse țări.

Familia Tunduc

Columbofili din toată lumea se adună la Oradea!

Concursul internațional nu aduce premii în bani crescătorilor, ci faimă și un trofeu care pentru împătimiții acestui sport înseamnă mult. Familia Tunduc se bucură și mai mult de faptul că vor primi trofeul chiar la Oradea, în vară.

În premieră, Olimpiada Internațională de Columbofilie, cea mai mare și importantă expoziție de porumbei din lume, se va organiza în România, mai precis în Sala Polivalentă din Oradea. „Olimpiada trebuia să aibă loc anul trecut, la Romexpo, București. Din cauza pandemiei am fost nevoiți să amânăm, iar primarul Florin Birta ne-a oferit sprijinul, ca să aducem acest eveniment la noi acasă”, a precizat Tunduc.

Columbofilii speră că în vară nu vor fi restricții de mobilitate în lume și că toți crescătorii importanți se vor putea aduna la Oradea. „Așteptăm între 15.000 și 20.000 de vizitatori, delegați din vreo 70 de țări, prezență ce va fi influențată și de pandemie, mai ales pentru crescători din afara Europei”, a declarat președintele Federației Române de Columbofilie.

Acesta estimează că porumbei de o valoare uriașă vor fi expuși în Sala Polivalentă, a cărei construcție nu este încă finalizată. „Este cel mai mare eveniment columbofil, se organizează o dată la doi ani și fiecare țară vine cu un lot de porumbei, cei mai buni. Vor fi expuși porumbei în valoare de 40-50 de milioane de euro. Vor mai fi standuri cu suplimente, la care vor fi regăsiți aproape toți producătorii”, a menționat Tunduc.

Evenimentul va fi deschis orădenilor, care vor putea vizita standurile cu campioanele înaripate.

În lume, sunt circa 4 milioane de columbofili, mulți dintre ei în țările asiatice și arabe. Ultima olimpiadă a avut loc în 2019, în Polonia.

Sursă articol: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-familie-din-bihor-are-cei-mai-buni-porumbei-de-maraton-din-lume-trofeul-il-va-primi-la-olimpiada-de-columbofilie-care-va-avea-loc-la-oradea-168846.html

Marius Tunduc

Marius Tunduc prezintă porumbei campioni în curtea Muzeului Ţării Crişurilor

Marius Tunduc este co-fondator al Cest Pharma și președinte al Uniunii Naționale a Columbofililor din România – Columba. O întâlnire inedită va avea loc vineri, 4 august, de la ora 18:00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). „Tipografia de idei” | #hailamuzeu propune de această dată o poveste despre cum poţi să […]

Data: 02.08.2023

Marius Tunduc

A început Olimpiada Porumbeilor Voiajori: Sute de păsări campioane din 30 ţări pot fi...

Cel mai important eveniment pentru columbofilii din toată lumea a început, vineri, la Oradea Arena, unde sute de porumbei campioni, aduşi din 30 de ţări, pot fi admiraţi în cadrul unei expoziţii. Princepele Radu, invitat special Deschiderea evenimentului, prezentat de Andreea Marin şi de actorul orădean Răzvan Vicoveanu, a avut loc după ora 10, la […]

Data: 20.07.2023

Marius Tunduc

Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori, la Oradea. Marius Tunduc: Va fi o sărb...

Pentru prima dată în istoria României, la Oradea, în weekendul acesta, se va desfășura cel mai mare eveniment columbofil al planetei, Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori. Evenimentul este organizat de Uniunea Națională a Columbofililor din România – Columba, cea mai mare organizație de profil din țara noastră, care însumează peste 10.000 de crescători de porumbei […]

Data: 20.07.2023

ro_RORO